28 juni 2008
Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Polonia i Lund slår igen

Att gå på stan fredag förmiddag, gå in i Polonia och köpa sin förhandsbeställda Polityka, som så sent som på onsdagen två dagar innan kommit ut i Warszawa, har varit en lyx som nu ser sitt slut.  Polonia – polska delikatesser – på Östra Mårtensgatan i Lund slår igen. Tillsammans med min sista Polityka fick jag också sista paketet surgurkor och en hel del polskt godis, men ingen maslanka, inga fler piroger.

Butiken har funnits i några år och blivit förmedlare av polska produkter till oss lundabor och framför allt till Lundapolacker av olika emigrationsgenerationer. Brödet på lördagar har visserligen bakats i Sverige men haft omisskännlig polsk smak. Konserver, enstaka färskprodukter, frysta livsmedel, chalva och annat godis och efterhand också tidskrifter har vecka för vecka kommit i torsdagsleveransen från Polen.

Polonias ägare, Lucyna Skotnicka, berättade redan för flera månader sen, att det halvårslånga gatuarbetet på Östra Mårtensgatan, som omöjliggjorde för kunderna att komma nära med bil, näst intill har halverat hennes omsättning. Därutöver en allt starkare zloty i relation till svenska kronan, priser på varor i Polen som närmar sig svenska priser, bensin- och dieselpriser som gör att transportkostnaderna rasar i höjden. Att sälja direktimporterade polska varor i Sverige är inte längre lönsamt.

Pani Lucyna tycks dock inte särskilt ledsen. Hon tänker gå vidare med annan verksamhet. Och vad? Det vill hon ännu inte avslöja.

I flera dagar har Polonias öppna timmar varit den näst sista dan innan stängningen. Har Du tur, kan Du slinka in och lägga beslag på de sista Malaga och bli Polonias sista kund. Också en annan polsk profil försvinner från gatulivet i Lund:  Under hela 2000-talet har Pani Major minst en gång per månad kommit från Västpommern för att sälja polska varor på Fäladstorget, på lördagsloppisen på Södra Esplanaden och på andra platser i Lund. Och medan hon säljer ut sitt varulager får jag också av henne höra:   - Nej, det lönar sig inte längre att konkurrera.

Jan Axel Stoltz
text & foto
janaxels@yahoo.se

Pani Lucyna har drivit Polonia några år, men nu är det inte lönsamt längre.

Snart går det inte längre att titta in och hämta sin tidning eller köpa bullar i den polska butiken Polonia i Lund.

HEM

Arkiv

Sverige–Polen

Ekonomi&Politik

Energi

EU–Polen

Film&teater

Kommunikationer

Konst

Kultur

Litteratur

Medier

Miljö

Modern historia

Musik

Religion

Sociala frågor

Sjukvård

Sport

Utbildning