måndag 28 februari 2008

Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Ekonomi och arbetsmarknad

Politik och samhälle

Polens förhållande till euron
Köttkonflikten med Ryssland inkl konsekvenser för EU
Jordbruk
Fiskekonflikten - se EU
Oscypek
MILJÖ: Striden kring Rospuda Terho Paulsson följer upp fortsättningen
USA–Polen
Amerikanskt luftförsvar i Polen?


Regionalpengar går till rika landsdelar

Polen fått 2 363 zloty per invånare från EU för regionala projekt. Det visar siffror från departementet för regional utveckling. Men projekten är ojämnt fördelade över landet, de flesta är lokaliserade till Slask, Zachodnopomorskie och Mazowieckie län. De regioner som fått minst pengar är Opolskie och Podkarpackie. Avsikten med de regionala pengarna är att minska de ekonomiska skillnaderna mellan landets olika delar. Nu är frågan hur fördelningen ska göras i framtiden. – Först måste bidragen gå till rika regioner, så att de blir starka och kan konkurrera på EU:s marknader, säger Jan Olbrych från Medborgarplattformen (PO). Först i andra hand ska vi minska klyftorna mellan fattiga och rika regioner. (Warsaw Business Journal 31 mars 08)

Privatiseringen av läkemedel tar lite tid

Regeringen har börjat diskutera privatiseringen av läkemedelsbranschen. Det säger Jan Bury, vice minister vid departementet för statens egendomar, till nyhetsbyrån PAP. Planen för privatisering av branschen måste omarbetas, det visade sig vara fel att ha ett enda stort läkemedelsföretag. Polfa är värt mindre idag än det var för några år sedan, och att sälja nu skulle bli en förlust för staten. Polfa Pabianice och Polfa Warszawa kan säljas under de närmaste två åren. Polfa Tarchomin däremot måste först genomgå en omstrukturering som tar ett par tre år. (Warsaw Voice 14 mars 08)

Rostowski: Euro 2012 tänkbart – men inget tvång

Polen kan formellt gå över till euro 2012, men det är inget tvång. Det sade ekonomiminister Jacek Rostowski, som därmed ansluter sig till uppfattningen att det inte är någon brådska. Beslutet fattas när Polen uppfyller de villkor som stadgas i Maastrichtavtalet, när ekonomin är stabil och förhållandena på den globala marknaden likaså. Att gå in vid fel tidpunkt kan bli ekonomiskt kännbart, sade Rostowski. (Warsaw Voice 14 mars 08)

Ny vice riksbankschef utnämnd

Piotr Wiesiolek har nu officiellt utnämnts till vice riksbankschef med ansvar för valutareserven, skriver Gazeta Wyborcza. – Jag kommer att sköta mitt uppdrag på ett konservativt sätt, säger Wiesiolek, vilket betyder att vi ska ha en anständig vinst på våra investeringar utan att släppa på säkerheten. I januari lämnade två vice riksbankschefer sin tjänst, den ena av dem med kritiska synpunkter på förändringar i banken. (MSZ Supplement 10 mars 08)

Polskt vandrarhem bäst i världen

Flamingo Hostel heter världens bästa vandrarhem, och det ligger i Kraków. Bokningssajten Hostelworld.com har låtit sina kunder sätta betyg på sina övernattningsställen: karaktär, personal, renlighet, läge och underhållningsfaktor har granskats. Hostelworld förmedlar övernattningar åt 15 000 vandrarhem i 169 länder, och 800 000 användare har röstat fram Flamingo. (Expressen 10 mars 08).

Oskuld är sexigt, säger annonserna

Katolska grupper i Polen har irriterats av en affischkampanj för modeföretaget Artman. Anmälningarna till Annonsrådet är många. Affischerna visar en ödmjukt bedjande flicka och pojke med radband i händerna och texten: Skydda mig, fader! På nästa rad står det: Du har all rätt att älska och ändå förbli oskuld. Katolska aktivister menar att affischerna kränker deras religiösa känslor och de hånar den katolska läran och Gud. Företaget förnekar att de haft för avsikt att kränka någon och menar att kampanjen är konstnärligt förfinad och innehåller budskapet att oskuld är sexigt, något man ska uppskatta. Annonsrådet kommer med ett utlåtande inom en månad. (Warsaw Business Journal 7 mars 08)

Svenska, polska och tyska hamnar söker EU-bidrag ihop

Trelleborg, Swinoujscie och Szczecin planerar nu att tillsammans söka EU-bidrag till infrastruktur, skriver polska Magasin Portowy (Hamnmagasinet). Även rederier från de båda länderna kan komma att delta i ansökan. I bästa fall kan även tyska hamnar och rederier ingå i samma projekt. Ju fler aktörer som är med i samma ansökan, desto större chans är det att få pengar från EU. (Trelleborgs Allehanda 5 mars 08)

Polens ekonomi på femte plats i EU

Polen hamnade för första gången på EU:s lista över unionens mest framgångsrika och gick in direkt på femte plats. Den höga tillväxten av bruttonationalprodukten (BNP) fick högt betyg, men arbetslösheten är fortfarande för stor. Ökningen av BNP kommer att fortsätta under de närmaste åren och kommer inte att understiga fem procent. Vi räknar med hög efterfrågan inom landet vilket gör oss mindre sårbara för förändringar i omvärlden, säger Marcin Mróz, chefsekonom på Fortis Bank. Snabbt ökande effektivitet hos arbetskraften nämns också på plussidan – här kommer Polen på tredje plats. (Warsaw Business Journal 5 mars 08)

Privatiseringen av el- och kolbolagen inleds i år

Privatiseringen av el- och kolindustrin bör kunna starta 2008 med eldistributören Enea och gruvföretaget Bodanka. Det säger Krzysztof Zuk, vice minister i departementet för statens företag, till tidningen Dziennik. Av elbolagen är det bara Enea som har en chans att bli introducerat på börsen i år, de andra energiföretagen får komma senare. Även Bodanka skulle kunna uppträda på Warszawabörsen redan i år. Bodanka ligger bra till eftersom arbetet med gruvan i Stefanow har kommit långt. (Warsaw Voice 5 mars 08)

 

SLD bryter upp från LiD

På lördagen beslöt Vänsteralliansens (SLD) styrelse att lämna koalitionen Vänstern och Demokraterna (LiD). Koalitionen, som har varit den tredje största gruppen i sejmen, består av flera småpartier, varav SLD är det största. Vad som händer härnäst är oklart, men det anses sannolikt att vänsteroppositionen i parlamentet försvagas i och med uppbrottet. (Warsaw Voice 31 mars 08)

Stödet för Tusk bara ökar

Två pinfärska opinionsmätningar visar på fortsatt högt stöd för regeringen Tusk och Medborgarplattformen (PO). Enligt Gfk Polonia är femtiotre procent av dem som svarade i undersökningen positiva till PO, vilket är en ökning med sju procentenheter sedan förra mätningen. Oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ökade också – från sexton till arton procent. Mätningen gjordes för Rzeczpospolitas räkning. Enligt den mätning som gjordes av TNS OBOP för tidningen Dziennik, skulle så många som femtionio procent av de tillfrågade rösta på PO om det vore val idag. Här sjönk PiS från tjugofem procentenheter till tjugotre. (Warsaw Voice 20 och 21 mars 08)

Palikot föreslår monument över polsk absurditet

Janusz Palikot, kontroversiell PO-ledamot i sejmen, föreslår att ett monument över den Polska Absurditeten ska resas. Palikot är ordförande i den parlamentariska kommission som heter Medborgarvänlig Stat, vars uppgift är att granska ekonomiska och administrativa regler i den offentliga sfären. 27 000 personer har skickat e-post om underligheter i gällande regler på olika områden till kommissionen. Som exempel nämner Palikot kravet att de schackspelare som anmäler sig till en turnering måste uppvisa friskintyg från läkare. Rapporter från besökarna på kommissionens hemsida har resulterat i över tvåtusen motioner om regler som bör tas bort. (The News 17 mars 08)

Kaczynski ogillar omröstningar över nätet

Oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har tidigare beslutat att skaffa en sajt på internet för att nå unga väljare. Men när valkommissionen talar om möjligheten att genomföra webbaserade folkomröstningar protesterar partiordföranden Jaroslaw Kaczynski, skriver nyhetsbyrån Reuters. Han tycker inte att unga människor ska kunna sitta vid datorn och titta på videoklipp, dricka öl och rösta samtidigt. Dessutom är internetanvändarna de som är lättast att manipulera, tror Kaczynski. (IDG.se 13 mars 08)

PO stöds av 60 procent i ny mätning

Stödet för Medborgarplattformen (PO) rusar i höjden – den senaste mätningen, som just publicerats i Gazeta Wyborcza, visar på sextio procent. Det är en ökning med åtta procent de senaste två veckorna. Oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har tappat en procentenhet och ligger på tjugotre procent. Vänstern och Demokraterna (LiD) har förlorat fyra procentenheter sedan i januari och har idag stöd från åtta procent av dem som svarade i opinionsmätningen. (Polskie Radio 12 mars 08)

”Ziobro bör leda PiS”

Oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski bör lämna partiledarposten i Lag och Rättvisa (PiS). Det tycker nästan hälften av de tillfrågade polackerna i en opinionsmätning som publiceras i veckotidningen Wprost. Förre justitieministern Zigniew Ziogro är den som i så fall skulle leda partiet. Mindre än en fjärdedel tycker att Kaczynski bör sitta kvar, men till dem hör Ziobro, som försäkrar att ett partiledarbyte inte är aktuellt och att han stöder Kaczynski som ordförande. (The News 11 mars 08)

Det lyckliga – men individualistiska – Polen

Allt fler polacker är nöjda med sina liv, skriver Kjell Albin Abrahamson från Warszawa. Opinionsinstitutet CBOS har ställt en rad detaljerade frågor till 40 000 personer och kommit fram till att polackerna är ett lyckligt folk. Familjen, vännerna och karriären är viktiga värden. Polackerna jobbar hårt och har fått det betydligt bättre. Man tjänar mer och det finns varor i butikerna. EU står högt i kurs, inte minst bland bönderna, vars framtidstro har stärkts betydligt. Mest optimistiska är studenterna, och allt fler vuxna inser betydelsen av en god utbildning. Men det brister i samhällskänsla – man har inget förtroende för politiker och inget intresse av gemensamma samhällsprojekt. (Sydsvenskan 10 mars 08)

Radziszewska får ansvar för jämlikhetsfrågor

Premiärminister Donald Tusk har idag föreslagit Elzbieta Radziszewska som ansvarig för jämlikhetsfrågorna i landet. En av hennes viktigaste uppgifter blir att nå människorna i mindre städer och byar, bland annat för att arbeta mot fysiskt våld inom familjen. Radziszewska kommer att ha intimt samarbete  med regeringen, särskilt med arbetsmarknads-, ekonomi- och hälsovårdsministrarna. Den officiella utnämningen kommer när Tusk är tillbaka från sin USA-resa om ett par veckor. Radziszewska är doktor i pedagogik och Medborgarplattformens (PO) expert på frågor som berör hälsa, kvinnor och familjefrågor. (The News 7 mars 08)

Tusk och Kaczynski oense om underrättelsechef

Andrzej Ananicz blir ny chef för den militära underrättelsetjänsten, enligt ett beslut som togs i januari. Han har haft samma post under Marek Belkas tid. Utnämningen är kontroversiell – president Kaczynski skulle ha föredragit att den förre chefen, Zbigniew Nowek, stannade kvar. Detta är bara en av de frågor, där premiärminister Tusk och president Kaczynski har olika åsikter. (Warsaw Voice 6 mars 08)

Fortsatt högt stöd för regeringen

Fyrtiosex procent av rösterna i Gfk Polonias senaste opinionsmätning gick till regerande Medborgarplattformen (PO). Det är två procent mindre än vid den mätning som gjordes för två veckor sedan. Oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har tappat hela nio procentenheter och landade på sexton procent. Vänstern och Demokraterna (LiD) fick sex procent och regeringens koalitionspartner, det lilla Bondepartiet (PSL) fick fem procent. (Warsaw Voice 6 feb 08)

Geremek vägrar åter underteckna lustrationsformuläret

Bronislaw Geremek, med ansvar för frågor som Polens relationer med Tyskland, sade nyligen i en TV-intervju att han inte kommer att underteckna det s.k. lustrationsformuläret, där offentligt anställda ska uppge om de samarbetat med kommunistregimen. Geremek vägrade genomgå lustrationen redan förra året. Regeringen Kaczynski, som infört Lustrationslagen, ville tvinga bort honom från hans plats i EU-parlamentet, vilket förhindrades när Konstitutionsdomstolen klassade lagen som oförenlig med grundlagen. Talmannen i sejmen, Bronislaw Komorowski, klandrar Geremek för hans vägran. Politiker i väst, som är kritiska till Lustrationslagen förstår inte skälen bakom granskningsproceduren, tillade Komorowski. Den nuvarande regeringen håller för närvarande på med en översyn av Lustrationslagen. Alla valda politiker förväntas uppge om de haft något samröre med kommunistregimens hemliga polis. (The News 4 mars 08)

Judar ska få tillbaka sitt polska medborgarskap

President Kaczynski föreslår nu att polska judar, som fördrevs till Israel efter mars 1968, ska få tillbaka sitt polska medborgarskap. För fyrtio år sedan tvingades 25 000 polska judar att lämna landet. – I presidentens ögon har de aldrig förlorat sitt polska medborgarskap, säger presidentens talesperson Michal Kaminski. Kampanjen var ett utslag av maktkampen inom kommunistregimen och avsikten var att leda över missnöjet från studentkravallerna till ett annat mål. Judiskt ursprung likställdes med sionistiska sympatier, och medförde att man fick lämna sitt jobb och så småningom emigrera till Israel. Kampanjen skadade bilden av Polen utomlands, säger Kaminski, och presidenten vill rätta till det som gjordes fel i det förgångna. Många av de judiska familjerna har försökt få tillbaka sitt medborgarskap efter kommunismens fall, men det har förhindrats av snårig byråkrati och otydliga lagar. (Warsaw Voice 3 mars 08)

PO planerar inför kommande val

På söndagen samlades Medborgarplattformens (PO) ledning för att diskutera partiets framtida strategi, skriver Gazeta Wyborcza. I en nära framtid ligger nu EU-valen 2009, lokalval och parlamentsval 2010 och presidentvalet 2011. Inför EU-valet går PO och regeringsbrodern Bondepartiet (PSL) ut med en gemensam lista. Det är ett sätt att få med PSL på planerna att förändra systemet för val till EU-parlamentet i Polen. PO vill också stärka ställningarna på lokal nivå. Utrikesminister Radoslaw Sikorski och Jaroslaw Gowin, som leder högerfalangen inom partiet, valdes samtidigt in i den femton personer starka ledningsgruppen. (MSZ Supplement 3 mars 08)

Kraftigt stöd för Tusk som president

Om det vore presidentval på söndag skulle premiärminister Donald Tusk slå ut både den sittande presidenten Kaczynski och förre justitieministern Zbigniew Ziobro. Det visar en opinionsmätning från Gfk Polonia. Ställningen mellan Tusk och Kaczynski som nästa president är i nuläget 53 procent mot 23. Vore motkandidaten Ziobro skulle Tusk få ännu fler röster: 56 procent mot Ziobros 23 procent. (The News 1 mars 08)

 

Äldre notiser >>

HEM

Arkiv

Sverige–Polen

Ekonomi&Politik

Arbetsmarknad

Energi

EU-frågor

Film&teater

Jordbruk

Kommunikationer

Konst

Krigsmakt

Kultur

Litteratur

Medier

Miljö

Modern historia

Musik

Religion

Sjukvård

Sociala frågor

Sport

Utbildning

Utrikes