torsdag 1 november 2007

Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Kampen om vägen över Rospuda-dalen blir allt hårdare.
Här har vi sammanställt webb–Bulletinens tidigare notiser om vad som hänt.
Terho Paulsson håller koll på utvecklingen >>

Se också Terho Paulssons genomgång av frågan om Via Balticas sträckning >>

Rospuda-vägen skjuts upp

Regeringen har beslutat att skjuta upp byggandet av vägen över Rospuda, som ska lösa de svåra trafikproblemen i området. Vägen har kritiserats av EU eftersom den ska dras över ett miljökänsligt naturområde, och det gjordes en paus i byggandet under fåglarnas häckningsperiod. Avsikten var att starta igen den 1 augusti, men det senareläggs nu på obestämd tid.

Warsaw Business Journal 10 augusti 07

Augustóws befolkning demonstrerar

Invånarna i Augustów protesterar nu mot att miljöaktivisterna blockerar byggandet av vägen över Rospudadalen. Efter en demonstration mot EU-kommissionens och Greenpeaces kontor i Polen planeras ytterligare aktioner både i Polen och övriga Europa. Enligt planerna skulle bygget ha återupptagits den 2 augusti, och premiärminister Jaroslaw Kaczynski säger att så kommer att ske när Polen vinner målet i EU-domstolen i Strasbourg.

Polskie Radio 2 augusti 07

Oeniga experter i Rospudaområdet

EU:s experter är nu på plats för att studera Rospuda-dalen och hur den planerade motorvägen förbi Augustów kan påverka den känsliga miljön där. Experterna är sinsemellan oense – några menar att projektet måste granskas än en gång medan andra anser att Polen behöver bra vägar.

Polskie Radio 6 april 07

Augustów-vägen inför Europadomstolen

EU-kommissionen begär på onsdagen att Europadomstolen i Luxembourg ska beordra Polen att stoppa ringvägen runt den trafikdrabbade staden Augustów. Det uppgav en talesperson för kommissionen på tisdagen. För att minska den tunga genomfartstrafiken och få ner antalet trafikdöda i staden vill Polen bygga en ringväg runt samhället. Vägen, som blir en del av Via Baltica mellan Helsingfors och Prag, går då genom en av Europas sista orörda torvmarker, den naturskyddade Rospudadalen med en rad rara örter och djur.

Reuters 20 mars 07

Gränsvägar blockeras i nordöstra Polen

Idag påbörjas en blockad av de polska vägar som leder fram till gränsövergångarna mot Litauen och Vitryssland. Blockaden ska vara ett stöd för Augustów och Wasilków och andra orter som drabbas av den intensiva långtradartrafiken genom samhällena. Invånarna i Augustów tänker också fördröja trafiken i staden under sex timmar i ett försök att få EU att inte stoppa motorvägsbygget genom Rospudadalen. Vice premiärminister Andrzej Lepper (Självförsvar) uppger att han kommer att förena sig med demonstranterna.

Radio Polonia 12 mars 07

43 procent positiva till Rospudavägen

43 procent av polackerna är positiva till byggandet av en ny motorväg över Rospudadalen, och 42 procent negativa. 15 procent har inte tagit ställning, visar en aktuell opinionsmätning. Det är väl inte alltför djärvt att gissa att siffrorna är lite annorlunda bland Augustów-borna.

Radio Polonia 5 mars 07

Befolkningen protesterar mot byggstoppet

Människorna i Augustówtrakten har inlett protestaktioner för att försvara sin planerade ringväg. Invånare från flera samhällen i regionen har blockerat huvudvägarna i protest mot EU-kommissionären Stavros Dimos belsut att byggandet av vägen genom Rospudadalen ska stoppas. Ringvägen ska avlasta Augustów från den tunga långtradartrafik som nu går genom staden.

Radio Polonia 2 mars 07

Greenpeace har lämnat lägret i Rospudadalen

Greenpeace har nu lämnat sina läger i Rospudadalen efter att ha försäkrat sig om att Naturskyddsverket och finansiärer i den omdiskuterade motorvägen att ta avstånd från vägbygget. De har lämnat observatörer på plats, och kommer tillbaka om det händer något som stör fåglarnas häckning i området. Häckningsperioden börjar idag, 1 mars, och pågår i fem månader.

Radio Polonia 1 mars 07

EU kräver att Rospudavägen stoppas

EU ger nu Polen en vecka att stoppa byggandet av motorvägen över Rospuda – vägen får inte förorsaka irreparabel skada. Det säger kommissionären för miljöfrågor Stavros Dimas. Om regeringen inte följer Dimos direktiv kommer han att begära ett föreläggande från EU:s högsta domstol.

environmental news network 28 feb 07

Miljövänner stör fåglar i naturskyddade Rospudadalen

De fåglar som finns i det naturskyddade Rospudaområdet har blivit störda av tältande demonstranter. Polens generalkonservator har påpekat att deras närvaro har oroat fåglarna, och miljövännerna kommer nu att lämna området. De har campat i Rospudadalen i två veckor för att hindra att motorvägen runt Augustów och över Rospudadalen påbörjas.

Radio Polonia 28 feb 07

Szyzsko räds inte EU:s miljöprövning

Vägen över Rospudadalen bryter inte mot EU:s lag. Det sade miljöminister Jan Szyszko idag efter att ha sammanträtt med EU:s miljökommissionär Stavros Dimos om den planerade motorvägen över Rospudadalen. EU drar Polen inför rätta om inte vägen stoppas men Szyszko är säker på att klara en miljörättslig prövning.

Reuters News Alerts 26 feb 07

EU vidtar åtgärder om Augustów-vägen

EU är redo att vidta åtgärder mot Polens planer på att bygga en del av Via Baltica över naturreservatet i Rospudadalen. Bryssel kommer att skicka ett uttalande till Warszawa i frågan, det är det första steget i en juridisk process. Miljöminister Jan Szyszko och miljökommissionär Stavros Dimas ska överlägga under dagen. Regeringschefen Kaczynski har föreslagit att en lokal folkomröstning ska få avgöra frågan, men det skulle innebära att omröstningen skulle ställas över EU:s lag.

TheParliament.com 26 feb 07

Augustóws invånare går ut med ljus och kors

Invånarna i Augustów tågar idag ut till de demonstranter som slagit läger vid plasten för motorvägsbygget. Med sig har de kors och stearinljus till minne av alla de människor som har dödats i den tunga genomfartstrafiken i staden.

Radio Polonia 25 feb 07

Regeringschefen föreslår omröstning om Augustówvägen

Premiärminister Jaroslaw Kaczynski föreslog i går att en lokal folkomröstning skulle kunna avgöra frågan om ringvägen runt Augustów. De flesta invånarna i Rospudadalen vill ha ringvägen för att avlasta stan från all tung genomfartstrafik. Det framgår av opinionsmätningar bland befolkningen. Trafikolyckor inträffar nästan dagligen och livet är nästan outhärdligt för Augustówborna. Miljövänner vill att vägen dras på ett annat sätt, som inte skulle fungera lika bra för människorna i stan.

Radio Polonia 24 feb 07

Vägbygget över Rospuda kom inte igång idag

Byggandet av ringvägen över Rospudadalen i nordöstra Polen skulle ha påbörjats idag, men flera dussin demonstranter hade samlats för att protestera mot byggstarten. Även presidentparet Kaczynski har uttryckt missnöje med vägbygget. Enlit planerna ska vägen dras över naturskyddad våtmark för att avlasta Augustów från tung långtradartrafik som nu går rakt genom staden. Miljövänner har protesterat i flera månader, och igår fick de stöd av presidentens hustru, Maria Kaczynska. EU:s miljökommissionär säger att vägen strider mot miljöavtalet från år 2000.

Radio Polonia 22 feb 07

Presidentens fru emot vägplan över Rospudadalen

Vi kan inte vara barbarer, motorvägen över Rospuda kan naturligtvis dras så att man undviker den vackra dalen. Det säger presidentens hustru, Maria Kaczynska, som nu ansluter sig till dem som kritiserar planerna på en ny motorväg över våtmarksområdet kring Rospuda. Därmed ansluter hon sig också till makens uppfattning: presidenten har uttalat sitt ogillande av vägplanen.

news.m&c 22 feb 07

EU varnar för vägbygge över Rospudadalen

EU kan komma att stoppa den planerade vägen över Rospudadalen, som strider mot EU:s miljöavtal från år 2000. Det säger miljökommissionären Stavros Dimas, som under onsdagen skickar brev till miljöminister Jan Szyszko i ärendet. Om svaret inte blir positivt svar kommer EU att vidta åtgärder.

edie.news 21 feb 07

Augustów demonstrerar för vägen över Rospuda

Befolkningen i Augustów har idag genomfört en gatudemonstration till stöd för byggandet av en ringväg runt staden. Vägen, som blir en del av Via Baltica, kommer därmed att avlasta staden från den omfattande tunga långtradaretrafiken som idag kör igenom Augustów. Borgmästare Leszek Cieslik säger att även människor behöver miljöskydd, och den här vägen har staden väntat på i 15 år.

Radio Polonia 19 feb 07

Demonstrationer mot motorväg över Rospuda

Hundratals polacker demonstrerade på söndagen mot det planerade motorvägsbygget över Rospudadalen. I det aktuella området finns Europas sista orörda torvområde, och där finns växter och djur som är sällsynta i resten av landet.

Planetark 19 feb 07

Polens ombudman vill pröva vägbygge i domstol

Polens ombudman Jan Kochanowski vill att frågan om motorvägsbygget över Rospudadalen ska prövas i Warszawas adminstrationsdomstol. Kachanowski menar att det finns skäl att anta att vägens sträckning inte har fattats i enlighet med lagen eftersom man inte har diskuterat några alternativ. Miljövänner hänvisar till EU:s miljölagar och menar att Polen kan dömas till höga böter om vägen byggs i det naturskyddade Rospudaområdet.

Warsaw Business Journal 13 feb 07

Miljöaktivister avgör inte vägbygge över Rospuda

Att ge efter för miljöaktivisternas krav och stoppa motorvägen runt Augustów över Rospudadalen skulle skapa ett prejudikat som kunde hota utvecklingen av hela den polska infrastrukturen. Det sade regeringgschefen Jaroslaw Kaczynski. Invånarna i Augustów vill ha motorvägen, eftersom många har dödats på vägarna i området. Premiärministern är ine övertygad om att ekologernas protester kommer av ett genuint inrtesse utan okså har andra politiska skäl.

Radio Polonia 13 feb 07

Greenpeace protesterar mot motorvägen över Rospudadalen

Miljöorganisationen Greenpeace har idag demonstrerat utanför transportdepartementet. Greenpeace vill värna Rospudadalen med Europas sista orörda torvområde, där en nu motorväg ska byggas runt Augustów. Förhoppningen är att premiärministern och presidenten ska sätta stopp för projektet, som också har kritiserats från Bryssel.

Radio Polonia 12 feb 07

Ringvägen över Rospuda beslutad

Ringvägen som ska lösa Augustóws problem med lastbilstrafiken från Litauen kan nu genomföras efter beslut av miljöminister Jan Szyszko. Vägen byggs på pelare över den natursköna Rospudas dalgång, trots protester från miljövänner och biologer.

ÖstersjöNytt 9 feb 07

Biologer vädjar om skydd för Rospuda

Biologer från flera länder i Europa vädjar om skydd för det unika eko-systemet i den känsliga Rospuda-dalen i östra Polen. Vid en internationell konferens i Warszawa som gäller just Rospudaområdet, konstaterade specialisterna att det där finns Europas sista orörda torvområde. Hotet kommer från en viadukt som ska gå genom våtmarkerna kring sjön Rospuda.

Radio Polonia 4 feb 07

Miljöprotester mot Via Baltica

Det företag som ska bygga den nya Via Baltica har fått brev från fem miljöorganisationer. Ansvaret för de miljöförluster som uppkommer kring vägen ska också bäras av byggföretaget, menar miljöorganisationerna och hänvisar till ett EU-direktiv. Via Baltica är den stora vägen som går från Helsingfors till Prag. En del av den går genom de ömtåliga våtmarkerna kring Augustów. I december förra året varnade EU-kommissionen Polen för att byggandet av de nya vägarna kan slå mot känsliga områden längs Via Baltica.

Euractive.com 29 jan 07

Viadukt räddar våtmarker

En viadukt räddar miljövärdena utanför Augustów i nordöstra Polen. Ringvägen, som ska byggas runt staden, kompletteras med en viadukt som går över våtmarkerna kring sjön Rospuda.

ÖstersjöNytt 060811

Via Baltica ett stycke på väg

Via Baltica, vägen som ska förbinda Finland med Centraleuropa har nu kommit ytterligare ett steg på väg. Transportministrar från Polen, Litauen, Slovakien och Ungern möttes i dag i polska Lancut för att underteckna den deklaration som fastställer samarbetet mellan de fyra länderna.

Radio Polonia 061027

Protester mot ny motorväg

Miljöministern har givit klartecken till att bygga en motorväg runt Augustów, vid Rospudas natursköna floddal som är en av regionens mest värdefulla ekologiska resurser. Miljöprotester är att vänta, men befolkningen vill ha bort den omfattande långtradartrafiken genom staden.