17 juli 07
Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Jag vill leva. Jag behöver mig.

Maciej Slomczynski:
Hur det skedde ska jag ej förneka
Övers. Mats Glans. Fabulera 2007

I dessa dagar när man kan se Miss Marple på snart sagt alla tillgängliga tv-kanaler känns det kul att upptäcka en annan deckarförfattare med nästan samma tidsperspektiv.

Det lilla förlaget Fabulera, som vill återberätta bra historier från i första hand Östeuropa, har just publicerat en polsk detektivroman. Ja, riktigt polsk är den inte – den utspelar sig bland (huvudsakligen) engelsmän i Storbritannien på 1950-talet. Andra världskriget är fortfarande aktuellt och relationerna mellan de inblandade bygger på gemensamma erfarenheter som stridspiloter. Och författaren – liksom hjälten – heter Joe Alex.

Författaren hette dock egentligen Maciej Slomczynski. Efternamnet fick han efter sin styvfar. Han växte upp med mor, som var släkt med Winston Churchill, och fosterfar Slomczynski. Själv var han dramatiker och välkänd översättare av Shakespeare till polska, och när andan föll på skrev han alltså deckare. Hans biologiska far Merian C. Cooper var pappa även till King Kong.

Den här aktuella boken Hur det skedde ska jag ej förneka har fått sitt namn ur det antika dramat Orestien, som spelar en viss roll i berättelsen.

Handlingen är klassiskt uppbyggd – ett antal personer befinner sig på en engelsk herrgård, en person blir mördad och Joe Alex funderar över lösningen, ställer samman indicier, vittnesmål och bevis, så småningom tillsammans med polisen. Språket är enkelt men ofta vackert, gestalterna okomplicerade, och personligen är jag rätt förtjust i författare som kan låta sina gestalter säga: Jag vill leva. Jag behöver mig. Jag bryr mig om vad som händer mig och jag vill av hela mitt hjärta påverka mitt öde så mycket det går.

Översättningen löper smidigt och håller sig nära till tonen i 50-talets litteratur, utan att för den skull kännas gammaldags.

Maciej Slomczynski skrev ett tiotal böcker om Joe Alex, varav detta är den första som ges ut på svenska. I höst kommer fabulera med ännu en Joe Alex-bok: Döden ska tala för mig.

Gunilla Lindberg

Hur det skedde ska jag ej förneka är en klassisk engelsk herrgårdsdeckare.

Författaren Joe Alex – eller Maciej Slomczynski.