måndag 28 januari 2008

Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Katolska kyrkan i Polen är delad Av Gunnel Arbin >>


Palikot: Rydzyk är Satan personifierad

Janusz Palikot, okonventionell medlem av regerande Medborgarplattformen (PO), är nu rädd att bli utkastad ur partiet. Anledningen är hans uttalanden i en tidningsintervju nyligen om den ökände prästen fader Rydzyk, grundaren av den ultrakonservativa radiostationen Radio Maryja, skriver Rzeczpospolita. Palikot är villig att moderera sitt uttryckssätt och att undvika medierna en tid om partivännerna så önskar. Zbigniew Chlebowski, ordförande i partiets riksdagsgrupp, vill ha tre månaders avstängning för Palikot. Rydzyk har politiska ambitioner, han är Satan personifierad, stjäl pengar och sprider hat, sade Palikot i intervjun. Palikot är känd för sina drastiska uttalanden – tidigare i år uppgav han att president Kaczynski har alkoholproblem och undrade om det är avgiftningen som är anledningen till presidentens frekventa sjukhusbesök. Det bad han senare om ursäkt för (The News 26 maj 08)

Fader Rydzyks fall tas  upp på nytt

Åklagarmyndigheten i Torun får bakläxa av domstolen för att ha lagt ner målet mot den kontroversielle fader Rydzyk. Anledningen är ett klagomål från de judiska församlingarna. Veckotidningen Wprost publicerade i somras delar av en inspelning från en föreläsning, där Rydzyk kallade presidentens fru Maria Kaczynska en häxa, anklagade presidenten för att vara mjuk i ryggen inför den judiska nationen, och den judiska nationen för att vilja mjölka miljarder ur den polska nationen. Då kom åklagaren fram till att de rydzykska utfallen inte var straffbara och lade ner ärendet, vilket domstolen idag alltså finner vara förhastat. Undersökningen tas upp på nytt. (The News 28 jan 08)

Rydzyk bildar Nationella Partiet

Den kontroversielle fader Tadeusz Rydzyk, grundare till ultrakatolska Radio Maryja, bryter nu med Lag och Rättvisa (PiS) och satsar på att bilda ett eget parti. Beslutet fattades i Lódz efter en konferens om skydd för liv och hälsa i EU. Det hemliga, tre timmar långa, mötet samlade människor som är intresserade av att bilda Nationella Partiet, ett alternativ till PiS, som kritiserades våldsamt på mötet för att ha förrått de intressen som omfattas av Radio Maryjas lyssnare och för att vara otillräckliga i opposition. Rydzyks ambition är att nå samma framgång som Polska Familjeförbundet (LPR) gjorde i valet till EU-parlamentet. (The News 18 jan 08)

2007

Gud vill bli av med fader Rydzyk

Det är i Guds intresse att bli av med chefen för radio Maryja, den kontroversielle prästen Tadeusz Rydzyk. Det skriver sejmledamoten Janusz Palikot från Medborgarplattformen (PO) i sin blogg. Kyrkan borde ta fram en strategi för att eliminera fader Rydzyk – ensam är han svag och förlorar sin makt, menar Palikot. Regeringen borde uttala ett massivt stöd för kyrkan men vara tuff mot fader Rydzyk. Det är faktiskt i Guds intresse, för ingenting stöter bort unga människor mer från kyrkan än Radio Maryja, skriver Palikot. (The NEws 23 dec 07)

Radio Maryja ska demonstrera i Warszawa

Fader Rydzyk har anledning att känna marken gunga under fötterna - på det ekonomiska planet i alla fall. Dels stoppas hans ansökan om ett EU-bidrag på femton miljoner zloty till den mediehögskola Rydzyk driver i Torun; dels säger Julia Pitera, minister med ansvar för att bekämpa korruption, att hon vill granska Radio Maryjas finanser. Rydzyk hotar nu med att hans lyssnare kommer att marschera till Warszawa för att protestera mot regeringens försök att ”förstöra” radiostationen. Inofficiella regeringskällor menar att Rydzyk använder människors religiösa tro för egen vinning. (The News 12 dec 07)

Uteblivet bidrag ändrar Radio Maryjas policy

Sedan EU avböjt att ställa upp med bidrag på femton miljoner euro till Radio Maryjas nya medieskola, försöker koncernen nu komma ifrån den etikett av antisemitism som varit förhärskande de senaste åren. I ett brev från en av cheferna hävdas att det är Radio Maryja som bär upp traditionen med polska präster som räddade judar under Förintelsen. Rapportörer som följer den konservativa katolska kanalens sändningar säger att kanalen de senaste månaderna slutat tala om judar, i stället säger man de rika. (Haaretz 10 dec 07)

Ny klausul äventyrar bidrag till Rydzyk

EU-kommissionen vill införa en ny klausul som gör det möjligt att stoppa 140 miljoner kronor i bidrag till den kontroversielle prästen fader Rydzyks medieutbildning. I klausulen stateras att utbildningen ska hålla internationell standard, vilket ska kunna garanteras av oberoende granskare. Rydzyk håller också i den ultrakatolska radiostationen Radio Maryja som nyligen kritiserades av Vatikanen för sin antisemitiska hållning. (Kyrkans tidning 21 sept 07)

Biskopar kräver att Rydzyk får sparken

– Radio Maryja är ett hot mot enigheten i den polska kyrkan. Den har blivit ett inslag i den politiska striden, sade kardinal Stanislaw Dziwisz på ett biskopsmöte i Czestochowa för en dryg vecka sedan. Majoriteten av biskoparna enades om att begära dels den beryktade fader Rydzyks avgång, dels att Radio Maryja och den närstående Trwam television ska få en ny styrelse. (Warsaw Business Journal 4 sept 07)

PiS vill ge 15 miljoner till Rydzyks skola

Social- och Mediehögskolan i Torun, som kontrolleras av den kontroversielle prästen fader Rydzyk, föreslås få 15,3 miljoner ur EU:s fonder. Den bro som ska byggas i Torun står bara som reserv. Listan över projekt som bör få stöd har sammanställts av regeringen Kaczynski, och oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) antyder att det är ett sätt för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att få stöd av Rydzyks inflytelserika Radio Maryja inför valet. Även EU-kommissionen har ifrågasatt stödet till Rydzyks skola, och Kathrina von Schnurbein, talesperson för kommissionen säger att inga beslut ännu har fattats. (Warsaw Business Journal 29 aug 2007)

Rydzyk inte skyldig till förtal

Fader Rydzyk, den ökände präst som förestår den ultrakatolska kanalen Radio Maryja, gjorde inga antisemitiska uttalanden och förolämpade varken presidentparet Kaczynski eller den judiska nationen. Det säger åklagaren i Torun, som har avlyssnat den bandade föreläsning där Rydzyk uppges ha kallat presidentens fru Maria en häxa som borde begå självmord. Han ska också ha sagt att den judiska lobbyn försöker få ut miljoner zloty från staten. Föreläsningen, som spelades in på band, publicerades i utdrag av veckotidningen Wprost. (Polskie Radio 21 augusti 07)

Rydzykbanden hos åklagaren

Allmänne åklagaren undersöker nu de band där den inflytelserike fader Rydzyk ska ha gjort antisemitiska uttalanden och kallat presidentens fru Maria Kaczynska för häxa. Banden, som levererades av tidningen Wprost, spelades in under en lektion som Rydzyk höll för en tid sedan. Wprost publicerade i juli utdrag från banden, både som text och i form av videoklipp som lades ut på webben. (Int Herald Tribune 9 augusti 07)

Rydzyks besök hos påven oroar

Fader Rydzyks besök hos påven Benedikt XVI oroar judiska grupper i Europa, skriver TT/Reuter. Rydzyk har visserligen nyligen bett om ursäkt för att han anklagat ”judisk lobby” för att försöka få ut statliga pengar, men mötet med påven skulle kunna höja Rydzyks prestige. I sin radiokanal Radio Maryja har Rydzyk ofta luftat antisemitiska värderingar. (Sydsvenskan 9 augusti 07)

Fader Rydzyk hos påven

Den beryktade fader Rydzyk, direktör för lika ökända Radio Maryja, träffade påven Benedikt XVI i helgen. Vatikanen har bekräftat mötet, men inte kommenterat vad som avhandlats. Rydzyk har blivit kraftigt kritiserad för antisemitism, homofobi m.m. och många har krävt att katolska kyrkan skulle ta honom i upptuktelse. I veckotidningen Wprost publicerades nyligen utskrifter av ett tal där han anklagade presidenten, Lech Kaczynski, för att gå ärenden åt den judiska lobbyn. Samtidigt kallade han presidentens hustru Maria för häxa. (Warsaw Voice 8 augusti 07)

Intellektuella kritiserar radiopräst

En grupp kända katolska intellektuella har publicerat ett öppet brev där de fördömer fader Tadeusz Rydzyks uttalanden om presidentparet Kaczynski nyligen. Rydzyk, som är direktör för den ultrakatolska Radio Maryja gjorde också uttalanden som av många uppfattas som förklenande för människor med annan religion än den katolska. Fader Wieslaw Dawidowski från Centrum för kultur och dialog, som tog initiativ till uppropet, förklarar att man ville få de kyrkliga myndigheterna att vidta åtgärder mot radioprästen Rydzyk – hans antisemitiska åsikter är inte representativa för katolska kyrkan i Polen. (Polskie Radio 16 juli 07)

Inga beslut om Rydzyk

Katolska kyrkan har ännu inte fattat några beslut om åtgärder mot den kontroversiella prästen och radiodirektören fader Rydzyk med anledning av hans förolämpningar av presidentparet Kaczynski. Man är dock inställd på att lösa problemet  en gång för alla, eftersom det inte är första gången kurian i Rom fått klagomål på honom. Vatikanen inväntar nu ett förslag till lösning från kyrkan i Polen. (Polskie Radio 13 juli 07)

Kyrkan uppmanas ta itu med Radio Maryjas präst

President Kaczynski har nu förlorat tålamodet med den ökände prästen fader Rydzyk, som driver den ultrakonservativa radiostationen Radio Maryja. Tillsammans med en judisk människorättsorganisation har han nu vänt sig till katolska kyrkan. Rydzyk anklagas dels för antisemitism, dels för att ha förolämpat presidenten. Prästen förnekar inte sina uttalanden, men säger att saken fått för stora proportioner. Kaczynski menar att det måste få följder om utskrifterna av det famösa bandet som publicerades i veckotidningen Wprost är korrekta. (BBC 11 juli 07)

Åklagare undersöker Rydzyks uttalanden

Åklagaren i Torun undersöker nu inspelningar av fader Rydzyks utfall mot presidentparet Kaczynski på en föreläsning för att om han gjort sig skyldig till brott. Den ökände prästen kallade presidentens hustru häxa, eftersom hon den 8 mars undertecknade ett upprop om att lämna abortlagen i fred. Han sade också att presidenten ljugit för honom inför valet. Ingen officiell kommentar har kommit från presidentkansliet, men ledande politiker tycks ha olika åsikter om Rydzyk och Radio Maryja. (Warsaw Business Journal 10 juni 07)

Fader Rydzyk kränker presidentparet

Radio Maryjas ökände fader Rydzyk har enligt veckotidningen Wprost förolämpat presidentparet när han höll lektion på en medieutbildning. Han kallade president Lech Kaczynski  en bluffmakare som fallit undan för den judiska lobbyn, och presidentens hustru, Maria Kaczynska, kallade han häxa. Inga kommentarer har kommit från presidentkansliet. Jan Rokita från Medborgarplattformen (PO) däremot har sagt att detta måste innebära ett slut på alliansen mellan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Radio Maryja. Rydzyk, som är direktör för den ultrakatolska radiostationen kallar Wprosts artikel för en provokation. (Polskie Radio 9 juli 07)

Radio Maryja kritiserar presidenten

President Lech Kaczynskis inställning i abortfrågan är schizofren och visar på bristande kunskap om de katolska värdena. Det säger Tadeusz Rydzyk på den ultrakatolska Radio Maryja. Rydzyk pläderar för att totalt abortförbud ska skrivas in i grundlagen, och är upprörd över att presidenten inte anser att det är läge för en förändring. Radio Maryja har kritiserats för intolerans och antisemitism – bl.a av påven. Många av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) väljare lyssnar regelbundet på Radio Maryja. (Warsaw Voice 16 mars 07)

Rydzyk anklagar PiS för svek i abortfrågan

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) bryter sitt löfte om skydd för ofödda barns liv. Det säger Tadeusz Rydzyk, präst och chef för den nationalistiska radiostationen Radio Maryja. PiS har svikit sina väljare genom att inte arbeta hårdare för strängare abortlagar. Idag finns tre skäl till laglig abort: efter våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara. (Warsaw Voice 9 mars 07)

Radio Maryja genant för påven

Vatikanen har nu satt press på de polska biskoparna. Den högerextremistiska katolska radiokanalen Radio Maryja och dess antisemitiska budskap är generande för den heliga stolen, och Vatikanen vill se en skärpning före påvens besök i Polen nu i maj. (Warsaw Voice 060502)

Polsk journalist dömd för kränkning

En känd polsk TV-personlighet gycklade med en ung kvinna som läser böner i Radio Maryja. När hon fick veta att kvinnan är rullstolsburen ringde hon genast upp och bad om ursäkt. Polska radionämnden såg mycket allvarligt på saken: det blev 350 000 zl i böter för förolämpning av handikappad och kränkning av hennes religion. (Int Herald Tribune 060504)

Radio Maryja kritiseras

Mark Edelman, den siste överlevande ledaren i upproret i Warszawas getto 1943, säger att Radio Maryja stöder kvinnofientlighet, antisemitism och chauvinism. Detta sedan Radio Maryja i ett program nyligen hävdat att bl a judarna har haft ekonomiska fördelar av Holocaust. Även katolska kyrkan har tagit avstånd från radioinslaget. (Poland.pl)

Katolska kyrkan i Polen är delad >>

HEM

Arkiv

Sverige–Polen

Ekonomi & Politik

Energi

EU

Kommunikationer

Kultur

Konst

Litteratur

Medier

Miljö

Modern historia

Musik & dans

Teater & film

Religion

Samhälle & ekonomi

Sjukvård

Sociala frågor

Sport

Utbildning