Juli 2007 Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Operettprimadonnans restaurang

Kom, kom, kom till Messalkas restaurang gnolar vi gärna, när vi går längs en av Warszawas absoluta paradgator, Krakowskie Przedmiescie. Vi är på väg till Pod Messalka, en av de krogar i Warszawa som vi uppskattar allra mest.

Vi hittade den för ett par år sedan – alldeles i närheten av Heliga Korsets kyrka (Swiety Krzyz), där Chopins hjärta finns bevarat. Utanför kyrkan står en stor staty av Kristus med korset tungt vilande över axeln. Hans högra hand pekar rakt ner på en liten dörr tvärs över gatan.

Där ligger Pod Messalka. Det är ett av de ställen i Polen där man äter den absolut bästa ankan. Med lite tur kan man dessutom få ett glas miód, som är en polsk variant av glögg. Olika delar av Polen har olika recept på sin miód, och på Pod Messalka serveras den varm med smak av malört och honung. Lysande som apéritif.

Väl inne på restaurangen ska man inte missa deras anka – Polen är ett land som är bra på att tillaga anka, och på Pod Messsalka är de alldeles särskilt bra på denna delikatess. Det finns ju ett gammalt ordstäv i svenskan om ankan: som mat betraktat är det för mycket för en men för lite för två. Här är ankorna så stora att det blir flera rejäla portioner av en enda fågel.

Pod Messalka hittade vi av en slump när vi strosade runt i stan en sommardag. Vi gick in. En ganska lite krog, inte så många bord. Men det finns en ovanvåning också.

Maten var som sagt utsökt, och jag gömde deras visitkort under mitt tangentbord i över ett år. När vi kom tillbaka var det lika bra. Det är ett utmärkt ställe.

Men vi började fundera över namnet: Pod Messalka - vad betyder det? Polska restaurangnamn börjar ofta på Pod, som betyder Under: det kan vara Pod Kominkiem (Under skorstenen), Pod Aniolami (Under änglarna), Pod Baranem (Under baggen). Vad betyder Pod Messalka? Det där året när visitkortet låg under tangentbordet slog jag i mina lexikon och mejlade mina polska vänner. Ingen visste.

Nästa gång frågade vi förstås personalen: Jo, restaurangen är uppkallad efter den berömda sångerskan Messalka. Det hängde ett porträtt av henne i rollkostym på väggen.

Messalka hette egentligen Lucyna Messal. Hon föddes 1886 i Warszawa och blev en av huvudstadens mest uppburna operettartister. Omedelbart efter första världskrigets slut öppnade hon sin egen teater på Marszalkowska. Hennes storhetstid inföll under perioden mellan de två världskrigen 1919–1939.

Hon var inte bara berömd för sin sång och sitt skådespeleri, utan också för sin skönhet och elegans. Hennes kläder och smycken var trendsättande. En av hennes beundrare gav henne en flott vagn i present – den var så elegant att den med tiden blev presidentens officiella vagn i den fria republiken Polen.

På Krakowskie Przedmiescie skaffade hon sig alltså detta hus, som numera innehåller en restaurang. Första våningen lät hon inreda till ett luxuöst badhus med skönhetssalong. Det kom snabbt att kallas Messalkahuset. Under kriget fanns där dessutom en bar, Messalkas bar.

Under Warszawaupprorets första dagar 1944 blev huset förstört, och även om det som så mycket annat i Warszawa har byggts upp igen har det inte återfått glansen från Messalkas dagar. Badhuset fungerade för övrigt till 1991.

Och numera innehåller alltså Messalkahuset (eller delar av det) en förnämlig krog, där man bör äta stekt anka om man råkar vara i Warszawa.

 Gunilla Lindberg

Har du egna polska krogar du vill rekommendera? Gå till Bulletinbloggen - klicka här >>

Turister framför Pod Messalka på Krakowskie Przedmiescie.
foto: G. Lindberg

Målning av operettstjärnan Lucyna Messal, som har givit krogen dess namn.