måndag, 16 juni 2008

Gunilla Lindberg mail


– Folket stöder regeringens licensplaner

– Regeringens avsikt att avskaffa radio- och TV-licensen är helt i linje med allmänhetens förväntningar. Det säger Iwona Sledzinska-Katarasinska, ordförande i regeringspartiet Medborgarplattformens (PO) parlamentariska kommitté för kultur och medier. Till stöd för sitt uttalande har hon en färsk opinionsmätning från TNS OBOP, som visar att majoriteten av polackerna inte vill ha kvar licenssystemet. Den uppfattning som kommer från de statliga medierna – nämligen att finansiering via en statlig fond skulle innebära slutet – tror de flesta inte alls på. Däremot vill man inte ha privatisering på det här området. Bara en tredjedel är positiva till licenser. (The News 13 maj 08)

Åklagaren utreder om CBA agerat olagligt på TVP

Allmänna åklagaren i Warszawa har inlett en preliminär undersökning för att ta reda på om Antikorruptionsbyrån (CBA) olagligen utnyttjat journalister. Det säger Renata Mazur, talesperson för åklagarmyndigheten till nyhetsbyrån PAP. Enligt Gazeta Wyborcza ska CBA ha kontaktat vice informationschefen på statliga TV-bolaget TVP – vilket är emot lagen. Uppgifter om tänkbara fall av korruption på TVP ska ha lämnats ut till CBA. Tomasz Fratczak från CBA:s ledning uppger att byrån gjorde en inspektion på TVP, men att man inte haft några kontakter med den utpekade journalisten. (The News 21 april 08)

Kultureliten vill ha kvar radio-/TV-licenserna

Många av Polens mest framstående kulturpersonligheter, bland dem Andrzej Wajda, Agnieszka Holland, Krzysztof Penderecki och Henryk Gorecki, har undertecknat ett öppet brev till premiärminister Donald Tusk, som publiceras i tidningarna idag. Brevet är en protest mot regeringens planer att dels finansiera de statliga medierna via statsbudgeten, dels att privatisera. De statliga medierna är svåra att reformera, men lätta att förstöra, skriver brevets författare, och det faktum att Nationella Granskningsrådet för radio och TV under de senaste åren politiserats är inte skäl nog att lägga ner en institution som fungerat i flera generationer. Licenserna är det hederligaste sättet att finansiera de statliga medierna, som inte bör vara beroende av regeringen. Owm de inte sköter sin uppgift att värna om landets kulturella identitet, utbildning och språkets renhet, så är det bättre att reformera dem än att privatisera eller göra inskränkningar. (The News 27 mars 08)

Radio- och TV-licenserna försvinner

För att finansiera de statliga radio- och TV-kanalerna satsar regeringen på en fond för offentliga uppdrag. Det uppgav Zbigniew Chlebowski, ordförande i Medborgarplattformens (PO) riksdagsgrupp, i Polsk Radio 1 på onsdagsmorgonen. De statliga medierna har ett offentligt uppdrag och måste därför finansieras via budgeten, sade Chlebowski. Det innebär inte att de statliga medierna underställs regeringen – fonden ska skötas av Nationella Radio- och T&V-rådet, vars ledamöter blir mediefolk och inte politiker. Andra departement med projekt som kan ses som offentliga updrag ska också kunna finansieras ur fonden. (The News 5 mars 08)

Polskie Radio har akut brist på pengar

Om folk fortsätter att strunta i radiolicensen, så står Polskie Radio utan likvida medel inom ett halvår. Det sade Krzysztof Czabanski, ordförande i Polskie Radios styrelse, vid ett möte med sejmens kultur- och medieutskott på tisdagen. Trots besparingar på tio procent under 2007, kan bolaget tvingas att avbryta åtaganden som sponsring av lokala kulturhändelser eller folkmusikband. Även lokala radiostationer har ont om pengar. Witold Kolodziejski, chef för nationella Radio och TV-rådet (KRRiT) är övertygad om att den statsägda radion kommer att kollapsa om licenserna tas bort, vilket också framgår av uttalanden från regeringen. Det handlar inte bara om musik utan om reportage, kulturella händelser och radioteater, sade Kolodziejski. Regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) väntas komma med ett förslag till en ändring i medielagen på tisdagen, uppger nyhetsbyrån IAR. (The News 22 jan 08)

Ny sportkanal inför Euro 2012

Polskie Radio startar en ny multimediekanal Polskie Radio Euro inför det EM i fotboll 2012, då Polen delar värdskapet med Ukraina. Kanalen kommer huvudsakligen att fokusera på sport och utbildning och kommer att ersätta Polskie Radio Bis eller Kanal 4. Den nya kanalen ska dras igång i mitten av maj och dess första stora uppgift blir att täcka årets EM i fotboll som utspelar sig i Schweiz och Österrike. (Polskie Radio 16 jan 08)

Piotr Mroczyk har avlidit

Piotr Mroczyk, Radio Free Europes siste direktör, har avlidit efter en lång tids sjukdom. Efter studier på Handelshögskolan började Mroczyk arbeta på Polskie Radios engelska sektion. Han engagerade sig i fackföreningen Solidaritet, och när krigstillståndet infördes 1981 blev han internerad och hölls fängslad i ett år. Därefter tvingades han att emigrera till Storbritannien. Senare föreläste han i USA om den politiska situationen i Östeuropa och påven Jan Pawel II:s inflytande, han arbetade på Voice of America och tog initiativet till Solidaritetsfonden som hjälpte politiska fångar och deras familjer i Polen. Från 1989 var han direktör på Radio Free Europe, tills dess polska sektion lades ner 1994. (Polskie Radio 4 jan 07)

Tomasz Lis tillbaka till TVP

Den välkände journalisten Tomasz Lis kommer tillbaka till TVP, den statliga televisionen, i slutet av februari. Han kommer att leda ett samhällsprogram med fokus på politiska diskussioner och intervjuer. Lis kommer närmast från Polsat, som han lämnade i september – enligt ryktet för att han publicerat fakta som var besvärande för Lag och Rättvisa (PiS), som då satt vid makten. Polsats ägare hävdar ekonomiska skäl för uppsägningen. Lis har fått åtskilliga journalistiska utmärkelser och valdes till Årets Journalist 1999. (Warsaw Voice 4 jan 08) 2007

Radio och TV sluter avtal om Euro 2012

Polskie Radios Kanal fyra kommer att göras om till Polska Radio Euro. Det är en av följderna av att statliga Polskie radio, TVP och  Polska fotbollsförbundet har slutit avtal om EM i fotboll, Euro 2012. Avtalet ska underlätta förberedelser och organisation av evenemanget, som Polen och Ukraina gemensamt står värd för. Radio Euro ska dock inte bara handla om sport, kanalen ska behålla sin ungdomliga prägel, men det ska också finnas utrymme för musik och utbildning, säger Krzysztof Czabanski, chef för Polskie Radio. En bred mediekampanj om Euro 2012 ska dras igång, som också ska pågå på nätet. Polska Fotbollsförbundet kommer att ta fram material till programmet, och hjälpa till med kontakter med den Europeiska fotbollsorganisationen Uefa och Ukraina. (The News 12 dec 07) (Euro2012 >>)

PiS vill byta tv-licens mot skatt

Endast 40 procent av polackerna betalar tv- och radiolicens. Därför vill Lag och Rättvisa (PiS) att radio- och tv-licenserna ska avskaffas. De statliga kanalerna bör i stället finansieras via skatten. Det säger Elzbieta Kruk, PiS, tidigare chef för nationella TV- och Radiorådet till Polskie Radio. Medborgarplattformen (PO) däremot anser inte att pensionärer och äldre ska betala skatt för att de som arbetar inte betalar licens, säger Iwona Sledzinska-Katarasinska. (The News 15 nov 07.)

Digital-TV på ingång

Även Polen planerar nu att gå över till digital-tv. Polkomtel, Polskie Radio och statstelevisionen,TVP, satsar tillsammans en miljard zloty på projektet, och EU bidrar med det dubbla. Därmed ska 23 miljoner polacker inom några år kunna nås av de digitala signalerna. Den första omgången – en miljon hushåll – kanske redan i slutet av nästa år. (Warsaw Business Journal 4 oktober 07)

Teletubbies gör inte polska barn homosexuella

Ewa Sowinska, polens barnombudsman, har tänkt om vad gäller barn-TV-programmet Teletubbies, skriver TT. Hon har talat med en ledande polsk sexolog, som har försäkrat att den handväskförsedda figuren Tinky Winky och hans handväska inte har någon skadlig inverkan på de polska barnen. Tinky Winky har tidigare förorsakat liknande reaktioner: redan 1999 tolkade den amerikanske Moral Majority-predikanten Jerry Falwell det brittiska barnprogrammet så, att dess medvetna syfte var att fördärva barnen. (Länstidningen Östersund 30 maj 07)

BO tror att Teletubbys kan vara bögpropaganda

Ewa Sowinska, Polens barnombudsman, oroar sig för att det brittiska barnprogrammet Teletubby kan vara homosexuell propaganda. Anledningen är att en av Tubbiesarna bär handväska, trots att han tycks vara en pojke. Sowinska ska låta en barnpsykolog titta på fallet. (Reuters 28 maj 07)

PiS-ledamöter protesterar mot politiker i TVP-ledning

Parlamentsledamötter från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) protesterar mot att TVP-chefen Bronislaw Wildstein sparkats och ersatts av presidentrådgivaren Andrzej Urbanski. En av dem, Adam Bielan, säger också att politiker inte bör styra den statliga televisionen. (Warsaw Voice 2 mars 07)

Politisk strid om statliga TV-kanalen TVP

Avskedandet av förre chefen på statliga TVP, Bronislaw Wildstein, har förorsakat tumult.Två äldre journalister har sagt upp sig med motiveringen att den frihet de garanterats i sitt arbete också måste gälla Wildstein. Politiker från regerande Lag och Rättvisa (PiS) uppger att Wildstein regeringskritiska sätt att styra TVP blev anledning till konflikt mellan koalitionspartierna. Regeringschefen Jaroslaw Kaczynski säger att ersättaren Andzej Urbanski är en bra kandidat till posten som chef för den statliga TV-kanalen. Stats-TV kan aldrig hållas åtskild från politiskt inflytande, konstaterar premiärministern. Den 3 april tillsätts en ordinarie TV-chef av styrelsen. (Warsaw Business Journal 28 feb 07)

TV-toppar anklagas för samarbete med WSI

Toppnamnen inom polska medieföretaget TVN hoppar nu av för att rentvå sina namn. Grundarna Mariusz Walter och Jan Wejchert misstänkliggjordes nyligen i rapporten från den militära underättelsetjänsten, WSI. Där hävdas att WSI medverkade vid grundandet av mediegruppen ITI, som äger TVN. (Warsaw Voice 28 feb 07)

Wildstein får lämna TVP

Bronislaw Wildstein har fått lämna posten som styrelseordförande i den statliga tv-kanalen TVP. Han ersätts tillfälligt av presidentrådgivaren Andrzej Urbanski. Enligt Wildstein var det ett politiskt beslut. (Radio Polonia 27 feb 07

Grupa ITI stämmer Macierewicz

Mediekoncernen Grupa ITI tänker stämma chefen för underrättelsetjänsten Antoni Macierewicz. I fredags hävdade Macierewicz att den militära underrättelsetjänsten medverkade vid bildandet av Grupa ITI. Direktörer på ITI bestred påståendet. (Warsaw Business Journal 26 feb 07)

Radio Polonia sänder på hebreiska

Statliga Radio Polonia börja sända på hebreiska i mars, som ett försök att förbättra Polens relationer med Israel. Man vill också försöka kasta av sig det som polackerna uppfattar som orättvisa beskyllningar om antisemitism. Polen hade före andra världskriget en stor judisk befolkning, och tusentals judar besöker varje år sina föräldrars och morföräldrars land. (Haaretz.com 26 jan 07)

Ny katolsk TV-kanal planeras

Mediegruppen ITI uppges planera för en ny katolsk TV-kanal. Toppkommentarer som Szymon Holownia och Kazimierz Sowa pekas ut som involverade i projektet. Problemet är emellertid att även om katolska medier har ökat sitt inflytande politiskt, så har de inte lockat till sig några annonser. (Warsaw Business Journal 5 jan 07) 2006

TV-direktör sparkad för samröre med säpo

Programdirektören på det privata TV-bolaget TVN har fått lämna sin tjänst sedan det avslöjats att han hemlighållit sitt samarbete med den kommunistiska säkerhetstjänsten från 1984. Det finns dock inga bevis för att något samarbete skulle förekommit under den tid han varit anställd på TVN. Mannen hävdar att han aldrig har rapporterat någon — avsikten var att han skulle spionera på anställda på statliga TV Polonia, samt på utländska korrespondenter. (Warsaw Voice 061025)

TVN beskylls för buggning

Dagstidningen Gazeta Polska anklagar nu den kommersiella tv-kanalen TVN för ha buggat det rum där en PiS-politker förhandlade med Renata Beger, ledande politiker i Självförsvar. Avsikten skulle vara att misskreditera regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS, och TVN ska ha fått hjälp av den nyss nerlagda militära underättelsetjänsten. Marek Kuchcinski, ledare för PiS-gruppen i sejmen, säger att TVN fungerar som Medborgarplattformens språkrör. Åklagarmyndigheten har begärt in banden från TVN. (Radio Polonia 061004)

Wildstein ny TV-chef

Ny chef för TV Polonia, den ickekommersiella televisionen i Polen, blir Bronislaw Wildstein. Därmed petades Jan Dworak som hade hoppats på en ny fyraårsperiod till. (Warsaw Voice 060512) Polsk journalist dömd för kränkning En känd polsk TV-personlighet gycklade med en ung kvinna som läser böner i Radio Maryja. När hon fick veta att kvinnan är rullstolsburen ringde hon genast upp och bad om ursäkt. Polska radionämnden såg mycket allvarligt på saken: det blev 350 000 zl i böter för förolämpning av handikappad och kränkning av hennes religion. (Int Herald Tribune 060504)

Elzbieta Kruk ny chef för polsk radio och TV

President Kaczynski har utsett Elzbieta Kruk till ny ordförande i Polens nationella råd för radio och TV.- Det är viktigt att media förser landets invånare med objektiv information, sa Kaczynski, och Kruk kommer att återställa rådets auktoritet. (pap Dziennik on-line)

Radio Maryja och fader Rydzyk >>


Katolska kyrkan i Polen är delad. Av Gunnel Arbin >>

   

HEM

Arkiv

Sverige–Polen

Ekonomi & Politik

Energi

EU

Kommunikationer

Kultur

Konst

Litteratur

Medier

Miljö

Modern historia

Musik & dans

Teater & film

Religion

Samhälle & ekonomi

Sjukvård

Sociala frågor

Sport

Utbildning