torsdag 20 december 2007 Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Szczyglo kritiserar Wyborcza

Försvarsminister Aleksander Szczyglo är kritisk mot den stora dagstidningen Gazeta Wyborcza. När en polsk soldat dödades och flera skadades förra veckan i Irak kom informationen kom ut på nyhetsportalen gazeta.pl innan försvarsdepartementet hunnit informera de anhöriga. Szczyglo kan tänka sig att vidta lagliga åtgärder mot journalisterna, trots att familjerna inte hade läst om tragedin innan sorgebudet från departementet kom. (Warsaw Business Journal 5 nov 07)

J Kaczynski orolig för pressfriheten

Människor som har andra åsikter än den nya regeringen kommer att bli förföljda. Det tror avgående premiärminister Jaroslaw Kaczynski sedan två tidningsredaktörer som stämts för ärekränkning av en kommersiell TV-kanal, inte dykt upp till rättegången. Domstolen beslöt då att de ska hämtas till nästa session. Kaczynski befarar att pressfriheten är i fara, och utlovar att hans parti Lag och Rättvisa (PiS) ska bevaka denna fråga, som är så viktig för demokratins framtid i landet. (Polskie Radio 2 nov 07)

Presidenten stämmer Newsweek

Tidningen Newsweek Polska skriver att president Lech Kaczynski har regelbunden kontakt med affärsmannen Ryszard Krauze. Presidenten har därför för avsikt att stämma tidningen, meddelade hans kansli på söndagen. Krauze är misstänkt för att vara inblandad i korruptionsskandalen på jordbruksdepartementet. Enligt Newsweek ska presidenten ha informerat Krauze om säkerhetstjänstens undersökningar. (Polskie Radio 14 okt 07)

Mediepris till Wyborcza

Idag delar den stora mediemässan Ifra ut priserna i tävlingen XMA Cross Media Award. Agora/Gazeta Wyborczas webbportal får första pris i den största klassen, för tidningar med en upplaga över 250 000 ex. 50 bidrag från mediehus i arton länder deltar i tävlingen. (Medievärlden 8 okt 07)

Smart tidning för manliga storstadsbor

Smart heter mediehuset Agoras nya tidning. Den siktar in sig på utbildade män i åldern 25–40 år, som bor städer med mer än 100 000 invånare. Första numret utkommer på fredag och ska tryckas i 120 000 ex. (Warsaw Voice 3 okt 07)

Gazeta Wyborcza kränkte statlig radio/TV

Det var en kränkning när Gazeta Wyborczas andreredaktör Jaroslaw Kurski skrev att Polens ickekommersiella radio och TV liksom i Putins Ryssland alltmer blivit maktens megafoner. Det konstaterade Mediernas Etiska råd, vars ordförande Magdalena Bajer också manade landets massmedier att sköta sin egentliga uppgift: att informera allmänheten om vad som händer och varför, i stället för att ta heder och ära av varandra. Kurskis uttalanden har dessutom ingen grund, tillade hon. (Polskie Radio 18 sept 07)

Ny tidning ska konkurrera med Wyborcza

En ny dagstidning, Polski Dziennik, är i faggorna. Den ska ges ut av Polskapresse, som siktar på en upplaga på 800000 exemplar. Målgruppen är utbildade människor över 28 år. Avsikten är att mäta sig med den stora rikstäckande dagstidningen Gazeta Wyborcza. Kostnaden för lanseringen av den nya tidningen kommer att bli hög, men man räknar med gott resultat. (Warsaw Voice 20 augusti 07)

Dagstidningarna tappar läsare

Som enda stora dagliga tidning ökade Super Express under året med 0,6 procent och nådde 195 000 exemplar. Det visar siffror från ZDKP, som övervakar tidningarnas upplagor. De stora tidningarna tappade däremot – Gazeta Wyborcza sjönk med drygt en procent men håller med sina 421 000 exemplar andraplatsen på marknaden. Rzeczpospolita tappade hela 5,2 procent och är nere i 164 000 exemplar. Polens största papperstidning Fakt, som ges ut av Axel Springer, ökade med en procent (488 000 ex). Springers Dziennik tappade nästan femton procent under året (till 183 000 ex). (Warsaw Voice 3 augusti 07)

Tyska tidningar kan inskränkas

Medierna bör upphöra med angreppen på regeringen. Det säger premiärminister Jaroslaw Kaczynski med anledning av en artikel i Newsweek, som beskriver premiärministern som en mini-Putin. Kaczynski påpekade att det råder pressfrihet i Polen, och att det inte finns någon censur. Men en del tidningar som ges ut i Polen har tyska ägare (Newsweek ägs av tyska Springerkoncernen), och en inskränkning kan övervägas. (Warsaw Voice 31 jan 07)

Metro har lagt ner i Polen

Efter trettonhelgen har Metro har lagt ner verksamheten i Polen, vilket drabbar 70 heltidsanställda. (Aktiespararna 8 jan 07)

Metro City för storstadsborna

Metro City kallar gratistidningen Metro sin nya kultur- och nöjesbilaga, som ska komma ut varje fredag. Den riktar sig till storstadsborna med information om nya böcker, filmer, musik och annat som är på gång. Metro City kommer ut i Warszawa, Gdansk-Gdynia-Sopot, Szczecin, Poznan, Wroclaw, Kraków, Katowice och Lódz. (Agora 061214)

Succé för Wyborcza

Dagstidningen Gazeta Wyborcza hade i oktober en upplaga på 439 000 exemplar, vilket är högre än förra året, skriver mediehuset Agora på sin hemsida. Dert berodde bland annat på ett par fullträffar: en cd om och med den polske racerföraren Kubica, samt en uppskattad samling material om påven. Wyborcza har också ett par lyckosamma bokserier på gång, tipsar förlagshuset. (Agora 061205)

Varv stämmer Wyborcza för kritiska artiklar

Varvet i Gdansk har stämt Gazeta Wyborcza efter en kritisk artikelserie. Andrzej Jaworski, vd på Gdanskvarvet, anser att varvet har lidit ekonomisk skada av den negativa publiciteten och kräver 100 miljoner zl i skadestånd. En av artiklarna hävdade att deet är politiker som trots högkonjunkturen hindrar varvets utveckling. Vd Jaworski, som är utsedd av regeringen, är själv medlem av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). (ÖstersjöNytt 061027)
läs också Stefan Ingvarssons debattartikel om yttrandefriheten i Polen >>

Metro kvar i Polen

Metro går med förlust i Polen, och tänker se över verksamheten där, uppger vd Pelle Törnberg. Man har dock inte för avsikt att dra sig ur landet. (E24.se 061024)

Rzeczpospolita fick pris för bästa design

Den internationella organisationen The Society for News Design har enhälligt valt polska Rzeczpospolita och brittiska The Guardian till förra årets bäst designade dagstidningar. Utmärkelsen är mycket hedrande, och delas ut för 27 året. (SND hösten 06)

Pressfriheten testas

Polens konstitutionsdomstol undersöker nu om strafflagen strider mot pressfriheten. Frågan har blivit aktuell i samband med att två reportrar i Gdansk åtalas för att ha varit för kritiska i en artikelserie om bl a låneinstitut. Om de döms för ärekränkning riskerar de två års fängelse. (Radio Polonia 061019)
läs också Stefan Ingvarssons debattartikel om yttrandefriheten i Polen >>

TVN beskylls för buggning

Dagstidningen Gazeta Polska anklagar nu den kommersiella tv-kanalen TVN för ha buggat det rum där en PiS-politker förhandlade med Renata Beger, ledande politiker i Självförsvar. Avsikten skulle vara att misskreditera regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS, och TVN ska ha fått hjälp av den nyss nerlagda militära underättelsetjänsten. Marek Kuchcinski, ledare för PiS-gruppen i sejmen, säger att TVN fungerar som Medborgarplattformens språkrör.
Åklagarmyndigheten har begärt in banden från TVN. (
Radio Polonia 061004)

Journalister kritiserar TV-inslag

Som en reaktion på Beger-affären har Polska journalistförbundet idag uttalat att journalistik och politik inte får blandas samman. En journalist ska stå oberoende och obunden, säger förbundsstyrelsen, och inte medverka i situationer som bryter mot den journalistiska etiken. (Radio Polonia 060930)

Gauden sparkad

Grzegorz Gauden, chef för den stora polska dagstidningen Rzeczpospolita, har fått sparken både från chefredaktörs- och ordförande stolen. Gauden, som är gammal Solidaritetskämpe, antyds inte hänga med i den moderna medievärlden längre. Hans efterträdare på chefredaktörsstolen blir Pawel Lisicki, ordförandeposten besätts av Truls Velgaard, som är Orklas man – Orkla har 51 proc av aktierna. (Gazeta.pl 060913)

Rzeczpospolitas ursäkt räcker inte

Rzeczpospolitas chefredaktör Grzegorz Gauden har bett om ursäkt för att ha förolämpat de polska muslimerna genom att publicera de danska Muhammedbilderna. Han menar att yttrandefriheten ger rätt att publicera dem, och att avsikten var att visa solidaritet med de väst-medier som nu utsätts för utpressning av radikala muslimer. Gauden beklagar att muslimerna känner sig kränkta.
De polska muslimernas talesman, Tomasz Miskiewicz kallar Gaudens ursäkt kontroversiell och otillfredsställande. (Poland.pl)

Bonniers sålde SuperExpress

Bonnierföretagen har sålt sina aktier i tabloidtidningen SuperExpress. Köpare är bland annat polska finansinstitut. (Warsaw Voice 060623)

Springer gör tidning för polska ungdomar

Den tyske mediegiganten Axel Springer siktar nu på den polska marknaden. Dziennik heter den nya produkt som ska locka framför allt välutbildade ungdomar. Första numret har just kommit ut, och är en ambitiös tabloid på 48 sidor, och föregicks av en intensiv PR-kampanj. (TurkishPress.com 060418)

Nowy Dzien läggs ner

Mediajätten Agora stoppar nu den dagliga tidningen Nowy Dzien på grund av bristande lönsamhet. Tidningen har kommit ut sedan 14.11.05 - alltså drygt tre månader. (Agora)

Polska medier är inte oberoende

– Medierna i Polen är inte fria och oberoende, hävdar PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski. Anledningen var en politisk opinionsundersökning som publicerades i Gazeta Wyborcza, som visade låga siffror för PiS.
– Ägarintressen eller politiska lobbyister styr mediernas arbete vilket opinionsundersökningarna visar, sade Kaczynski. (
Warsaw Voice)