September 2007
Redaktör: Gunilla Lindberg mail

De gröna eldrivna spårvagnarna kör besökarna runt anläggningen som är på 270.000 kvm

Polens Manchester kallades Lódz en gång i tiden. Det var här den polska textilindustrin fick sitt stora uppsving på 1800-talet, det var här Reymonts bok (och Wajdas film) Det förlovade landet (Ziemia obiecana) utspelade sig.

Idag har en av de stora textilfabrikerna, Manufaktura, byggts om till ett magnifikt kultur- och handelscenter – ett måste för den som besöker staden, skriver Åsa Rudenius, webb-Bulletinens korrespondent i Lódz.

På fabriksgården ligger restaurangerna och caféerna tätt, här kan du promenera utmed Europas längsta fontän

Manufaktura får man inte missa!

Lódz har länge stoltserat med Europas längsta gågata, Piotrkowska, som är ett vattenhål för Lódzborna och stadens besökare. Gatan är kantad med vackra hus och palats från Lódz storhetstid som ledande textilstad i Europa på 1850-talet – hus som nu inhyser restauranger, pubar, caféer och clubar. Varma sommarkvällar är uteserveringarna och trottoarerna fulla med folk.

Sedan drygt ett år tillbaka kan staden också skryta med en av Europas största gallerior. Izrael Poznanskis enorma textilfabrik Manufaktura från 1800-talets början har renoverats och kompletterats och erbjuder nu ett enormt utbud av butiker, aktiviteter, kultur och restauranger. Fasaderna är de gamla fabriksväggarna i rött tegel men insidan är modern. Det franska företaget Apsys har spenderat fem år och 200 miljoner euro på att förverkliga Manufaktura. Anläggningen är på 270 000 kvm och rymmer över 200 butiker, mer än 65 restauranger och caféer; en biograf med fjorton salonger varav en 3-dimensionell; biljard; spelhall, en enorm klättervägg (som 40 personer kan klättra på samtidigt); fitness-center och ett fabriksmuseum.

På den stora fabriksgården – 30.000 kvm – ligger restaurangerna och caféerna vägg i vägg, alla med uteserveringar. På ena fasaden finns en storbildskärm som vissa kvällar visar utomhusbio. Det är alltid fullt med aktiviteter på gården: konserter, uppträdanden och som nu i sommar när de hade byggt upp en hel strand med sand, solstolar och bar och arrangerat volleyboll turneringar. Inom kort ska Lódz museum för modern konst också öppna en filial, ett disco Power station i den gamla kraftstationen samt ett hotell Andel i det f.d. spinneriet.

Blir man lite nyfiken på Lódz i övrigt kan man titta in i Poznanskis palats som ligger i ena hörnan av fabriksområdet (Ogrodowa/Zachodnia) där staden har sitt museum och där det också finns konstutställningar och konserter.

Kombinationen mellan det gamla och det nya har skapat en alldeles speciell atmosfär i Manufaktura. Det är stort men fantastiskt trivsamt. Man kan lätt tillbringa hela dagen på området utan att tröttna. Och man behöver inte gå hungrig därifrån, det finns polsk-judisk mat på Anatewka (finns också på en sidogata från Piotrkowska). Atmosfären är hemtrevlig, personalen fantastiskt vänlig och servicen snabb. Anatewka har en egen maskot i form av Oscar, en färggrann papegoja.

Äkta polska piroger serveras på Pierogeria där man via det öppna köket kan se hur vana händer formar piroger med många olika fyllningar. Gott och mättande. Japanskt serveras på Hana Sushi (som också finns på Grand Hotel på Piotrkowska). De arbetar också med ett öppet kök där du kan se din mat tillagas på ett professionellt sätt. God, fettsnål mat och trevlig personal. Medelhavsmat serveras på Le Passion du Vin med fantastiska viner (de har också en vinbutik man kan botanisera i), spansk mat hittar ni på Costa del Mar, italiensk mat på Bella Napoli och Paparazzi. Billig, kinesisk wookad mat hittar ni på Wook. Inte så stora portioner som det normalt serveras i Polen men gott. En mer formell restaurang med vita dukar och brutna servetter (och ett högre prisläge) är den franska L’ecru, perfekt om man har något speciellt att fira. Professionell personal och en kreativ chef som gärna bjuder på överraskningar.

Inomhus, i två våningsplan, erbjuder shoppingcentret på det mesta man kan önska ifråga om utbud av kläder, skor, väskor, sport, porslin, AlmiDecor är fantastisk när det gäller möbler och inredning, smycken, teknik, apotek, resebyrå allt från de stora kedjorna till de mindre boutiquerna. Här finns också, som sig bör, en stor matvarukedja, Real. Där kan man hitta det mesta och med bra kvalitet vilket kan tillfredsställa även en ”bortskämd” utlänning. Det finns även en liten, fantastisk, italiensk butik, Toscana, där man kan köpa goda ostar, charkuterier, oliver, oljor, pasta etc. Allt för hus, hem och trädgård finner du hos Leroy Merlin. Blir man hungrig, men inte vill lämna shoppinggallerian och gå och sätta sig på en restaurang, har de samlat alla snabbmatsrestauranger på ett ställe. Alla kan gå nöjda ifrån Manufaktura. Överlag kan man säga att många ur den unga personalen på Manufaktura kan prata engelska (mer eller mindre) trots att de flesta polacker på en direkt fråga nästan alltid säger att de inte pratar engelska.

Ett besök på Manufaktura är ett måste när ni kommer till Lódz.

Åsa Rudenius

Shoppingcentret är en inomhusgalleria i två plan som rymmer över 200 butiker…

…och erbjuder polska och utländska märkesvaror från 22 länder.

Åsa Rudenius arbetar med försäljning och marknadsföring, och pendlar mellan Skåne och Lodz.

Läs också Åsa Rudenius' artikel om operan i Lódz >>

HEM

Arkiv

Sverige–Polen

Ekonomi & Politik

Energi

EU

Kommunikationer

Kultur

Konst

Litteratur

Medier

Miljö

Modern historia

Musik & dans

Teater & film

Religion

Samhälle & ekonomi

Sjukvård

Sociala frågor

Sport

Utbildning